Pellets verschillen veel van elkaar. Daarom is het belangrijk dat de je de beste houtpellets voor je pelletkachel koopt. Maar welke zijn dat precies en waarom?

Welke pellets zijn de beste?

  • De pellets van het merk Artel zijn de beste pellets die geschikt zijn voor je pelletkachel. Deze houtpellets horen bij de kachel en bij de parameters. Dit is het enige merk pellets dat per zending wordt getest.*

 Criteria beste pellets

 Artel

 PurePower

 Pelfin

 Plospan

 Toppellets

  • Op maat gemaakt
    voor kachels Artel

 ❌

❌ 

  • Pellets passen bij
    parameters BlueSolid

  • Nieuwe zendingen
    pellets continu
    opnieuw getest

  • Optimale werking met
    Pellet-ABC en FineDuster filters

  • 100% naaldhout
    pellets verkrijgbaar

  • Pellets beschikken
    over keurmerken


Pellets zijn de energie voor het vuur in je verwarmingsapparaat. Een merk pellets kan een keurmerk hebben, maar kan toch niet goed functioneren voor jouw soort kachel. Je giet geen goedgekeurde diesel in een benzineauto. Je stopt alleen de juiste houtpellets in je kachel.

Wat is het verschil tussen pellets?

Het toepassen van verkeerde korrels voor jouw merk kachel kan aanzienlijke gevolgen met zich meebrengen. Verschillen pellets dan echt zoveel van elkaar? Het antwoord is ja en dat merk je vooral op de lange termijn. Voorkom slechte verbranding, vervuiling, slijtage en een onveilig sneeuwbaleffect.

 Verschillen pellets 

 Toelichting

  • Houtsoort

Houtpellets zijn deels of volledig gemaakt van naaldhout, hardhout of eikenhout.

  • Grootte

De grootte van de pellet kan per merk en zelfs per zending afwijken.

  • Dichtheid

De dichtheid van de korrel verschilt ook per aanbieder.

  • Productie van as

Sommige houtpellets produceren meer of minder as.

  • Uitstoot chloorgas

Bepaalde korrels stoten meer of minder chloorgas uit.

  • Rendement

Het rendement van houtpellets verschilt per verkoper.

  • Normeringen

Sommige pellets wijken af van Europese normeringen.

  • Fijnstof

De ene korrel zorgt voor meer fijnstof dan de andere.

  • Slijtage

Slechte pellets leiden eerder tot slijtage onderdelen.

  • Kleur

Er zijn bijvoorbeeld donkere en lichte houtpellets.

  • Restzuurstof 

Pellets beïnvloeden de hoeveelheid restzuurstof.


Zo zie je dat pellets wel op 11 punten kunnen verschillen. De korrels worden gemaakt van zaagsel, waarvan de samenstelling varieert.

BlueSolid werkt enkel samen met partijen die hoogwaardige pellets uit duurzame productiebossen halen. Er worden extra bossen aangeplant.

Hoe weet je of pellets goed zijn van kwaliteit?

Je hoort als eerste te kijken of de pellets passen bij jouw kachel, parameters en pelletkachel filter voor het beste resultaat.

Koop je bij BlueSolid een kachel van Artel,  dan gebruik je ook de pellets van Artel. Het gaat hier om korrels die een goede houtverbranding garanderen, zodat de kachel zo schoon mogelijk brandt. Daardoor gaan de kachel en de onderdelen langer mee. En daardoor stook je vriendelijk voor de buurt, die geen overlast ervaart van jouw vuur.

*BlueSolid gelooft in het belang van een schone pelletkachel voor jezelf en voor de buurt. Daarom hanteert de marktleider zelfs een strenger testbeleid dan wettelijk verplicht is. De ervaren engineers testen elke zending pellets van Artel. Zo weet je zeker dat jouw pelletkachel korrels gebruikt die goed zijn van kwaliteit.

  • Pellets kopen? De marktleider let op alle zaken, waaronder restzuurstof in de verbrandingsgassen. Uit de testen blijkt dat een bepaalde hoeveelheid restzuurstof schone verbranding waarborgt. Per batch wordt hiernaar gekeken en zo de beste parameters bepaalt. Testen stelt je in staat om hierop te anticiperen en te verbeteren. Dit resulteert in een schonere lucht voor heel Nederland.

Waar vind ik goedkope houtpellets?

  • Als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan zijn de Artel houtpellets de goedkoopste houtpellets.

Als kwaliteit je koud laat, kun je ergens anders nog goedkopere pellets vinden. Maar slechte pellets zijn op termijn schadelijk voor je kachel. Bovendien bevuil je de buurt, dat wil je niet.

  • Naïeve koopjesjagers kunnen goedkope korrels scoren bij hobbyboeren, lokale eenmanszaken en onwetende groothandels.

Wij waarschuwen je dat de garantie vervalt bij het gebruik van zulke korrels. De fabrikant gaat er tenslotte vanuit dat je de brandstof gebruikt die bij het product hoort.

Pellets kopen in de buurt? Speel niet met vuur, want wie de kachel slecht laat branden, moet op de blaren zitten.

Het komt soms nog voor dat mensen denken dat het allemaal wel meevalt. Achteraf komen dan de klachten over storingen, problemen en vervuiling.

Zaken als chloorgas, fijnstof en restzuurstof zijn zaken die je nooit mag onderschatten. Je hebt een verantwoordelijkheid als stoker, voor je pelletkachel en voor je omgeving.

Wat kost 1 zak pellets? Het precieze prijskaartje hangt af van de kwaliteit van de pellets en de inhoud van de zak. De prijs kan variëren van bijvoorbeeld 9, 7 of 5 euro per zak.

  • Voorbeeld(!) – Pallet met 72 zakken Artel houtpellets van 15 kilo voor 449 euro = 7,76 euro per zak pellets
  • Voorbeeld(!) – Aanbieding pallet met 72 zakken Artel houtpellets van 15 kilo voor 449 euro = 6,24 euro per zak pellets, inclusief bezorging

De prijs schommelt door het jaar heen. In het najaar betaal je gauw meer. Houtpellets zijn vaak goedkoper in het voorjaar en in de zomer.  Om die reden geldt de genoemde prijs als een indicatie, de exacte prijs kan afwijken. BlueSolid biedt kopers betaalbare warmte.

Hoeveel pellets gebruik je per jaar?

Gemiddeld genomen verbruiken mensen 1 pallet aan pellets per jaar (72 zakken, samen ±1.000 kilo). De kachel staat niet het hele jaar aan. Het stookseizoen beslaat meestal zo’n 220 dagen.

Dat is omgerekend (1.000 gedeeld door 220) zo’n 4,5 kilo aan pellets per dag.

Hoeveel zakken pellets per dag? Dan kom je uit op:

  • 0,30 zak pellets per dag bij een zak van 15 kilo (4,5 : 15 = 0,3), oftewel 30% van 1 zak per dag.
  • Ruwweg kun je zeggen/schatten dat je per dag dan zo’n een derde van een zak pellets verbruikt. 

Door het gemiddelde kun je vergeten dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden. Deze som geldt bij een scenario waarin je elke stookdag evenveel stookt. In de praktijk stook je de ene dag meer of langer dan de andere dag.

Iemand die standaard thuiswerkt of thuiszit, stookt meer dan iemand die buiten de deur fulltime werkt.

Zorg dat je altijd de geadviseerde houtpellets gebruikt en ga ook voor het jaarlijkse . Een goed onderhouden kachel met de juiste pellets gaat langer mee. Verwarmen en genieten!