Gasloos verwarmen en wonen
Dat de gasprijs gaat stijgen staat vast. En dat de opwarming van de aarde gaande is valt niet meer te ontkennen. Genoeg redenen om te stoppen met het verbranden van fosiele brandstof en dat vindt onze overheid ook. Dus moet Nederland voor 2050 gasloos verwarmen. Maar de vraag is hoe gaan we dat doen?
Welke aardgas vrije oplossingen zijn er?
Op dit moment zijn er twee beproefde methoden verkrijgbaar om je woning gasvrij te maken.
- Verwarmen met elektriciteit
- Verwarmen met biomassa of pelletkachel -cv
Elektrisch
Hierbij kan gedacht worden aan een elektrische CV ketel of vloerverwarming. Maar ook een warmtepomp valt onder elektrisch verwarmen, ook wel bekend als all-electric of gasloze woning. De warmtepomp is vele malen zuiniger dan een elektrische CV ketel en is daarom een goede keuze voor gasloos verwarmen.
Biomassa
Hierbij kun je denken aan een pelletkachel CV of een lucht pelletkachel. Voordeel van een pelletkachel CV is dat deze aan uw bestaande CV netwerk wordt aangesloten en zo uw hele woning verwarmt. Maar een luchtpelletkachel geeft weer veel directere warmte en zal hierdoor ook significant minder pellets verbruiken.
Welke gasloze oplossing past bij jou?
Voor het juiste antwoordt op deze vraag is het noodzakelijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Heb je meer hulp nodig gebruik dan onze keuzehulp "Nu minder gas"
- Isolatie waarde van uw woning
- Heeft uw laag- of hoog temperatuur verwarming
- Inhoud woning
- Huidige gasverbruik
- Wel of geen tapwater
In grote lijnen is het zo dat als je woning slecht geisoleerd is en geen laag temperatuur verwarming heeft, dan is een warmtepomp minder gunstig. In dat geval kan biomassa verwarming zeer goed toegepast worden om gasloos te verwarmen.
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt de energie uit de omgevingslucht en is daarmee minder belastend voor het milieu, er is immers geen CO² uitstoot. Het goede nieuws is dat de overheid dat ook zo ziet en graag helpt met de overstap, en geeft daarom subsidie! Bij de aanschaf van een Artel warmtepomp krijg je €1700,- tot €2700,- subsidie. Een warmtepomp werkt efficient bij water temperatuur < 40 graden celsius. Om deze reden werkt het beter als je vloerverwarming of speciale laag temperatuur radiatoren heeft. Voor tapwater brengt de warmtepomp het water, in een boilervat, naar 55 graden Celsius. Hierboven zal het water verder verwarmt worden door een elektrisch verwarmingselement.
Biomassa
Op houtpellets verwarmen is gelijk aan biomassa. Een pelletkachel CV is zeer geschikt om hoog temperatuur verwarming te voeden, en daarmee ook geschikt om de oudere woning te verwarmen. Maar wil je echt kosten bewust verwarmen dan is een lucht pelletkachel een nog betere beslissing. Een luchtpelletkachel verwarmt zeer direct en kosten efficient en heeft een gunstige terugverdientijd.
Gasloos te hoog gegrepen? Denk dan aan Hybride verwarmen
Is volledig gasloos verwarmen een stap te ver, kies dan voor een hybride oplossing. Hierbij kan eventueel de gas CV ketel intact blijven en neem je een tweede warmtebron, bijvoorbeeld de warmtepomp. Een warmtepomp kan de aansturing van jouw CV gasketel overnemen. Bij tekort aan warmte schakelt de warmtepomp de gas CV in, de zogenaamde hybride verwarming. Dit hoeft niet per definitie een gas CV ketel te zijn maar kan ook een electrisch hulp element of zelfs de Pelletkachel CV zijn.
Gasloos wonen - subsidie op aanschaf
Ga je over tot de aanschaf van een gasloos verwarmen oplossing, om jouw woning te verwarmen, dan ontvang je subsidie van de overheid. De subsidie is een significantie bijdrage op de aanschaf en het is gewoon slim om hier gebruik van te maken nu het nog kan. Meer informatie over de subsidie regeling kun je vinden op onze subsidie pagina.