Stille Pelletkachel: De Ideale Oplossing voor een Rustige Woonomgeving
Een stille pelletkachel biedt niet alleen efficiënte verwarming, maar zorgt ook voor een aangename en rustige sfeer in je huis. In de volgende sectie duiken we dieper in het geluidsniveau van pelletkachels en welke modellen het stilste zijn. Hierdoor kun je gemakkelijker een keuze maken die past bij jouw wensen en leefomgeving.
Geluidsniveau van een Pelletkachel
Wanneer je op zoek bent naar een stille pelletkachel, is het belangrijk om te weten dat de hoeveelheid geluid die een kachel produceert nogal kan verschillen. Sommige modellen zijn zo stil dat je ze bijna niet hoort. Geluidsniveau is een breed begrip; pelletkachels genereren meestal een mechanisch geluid. Moderne modellen zijn ontworpen om een minimale geluidsproductie te hebben. De kachel werkt doorgaans heel stil dankzij het gebruik van ventilatoren en een pelletmotor.
Een enkele ventilator verspreidt de warmte gelijkmatig door de ruimte, waardoor het overal comfortabel warm is, en niet enkel op één plek. De pelletmotor bedient de brandstof automatisch, waardoor je geen zware houtblokken hoeft te verslepen. Dit maakt de pelletkachel niet alleen stil, maar ook gemakkelijker in gebruik.
Welke Modellen zijn Stille Pelletkachels?
Onze selectie bevat diverse hoogwaardige pelletkachels met innovatieve technologieën, zoals een constante pellet toevoer, filters en natuurlijke convectie. Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we een overzicht gemaakt van onze modellen, gerangschikt van normaal tot zeer stille geluidsproductie. Dit stelt je in staat om een stille pelletkachel te kiezen die perfect aansluit op jouw wensen en behoeften.
Met de juiste informatie en keuze kun je genieten van de voordelen van een stille pelletkachel, terwijl je je huis efficiënt verwarmt.
NextAlessia | |
De AlessiaNext is een uitstekende en betaalbare pelletkachel met een gietijzeren deur en een elegant ontwerp. Deze kachel beschikt over een gepulseerde pellet transport en een variabele draaiende convectieventilator. Dit zorgt ervoor dat de NextAlessia een fraaie compacte pelletkachel is met een vermogen dat varieert van 2 tot 6 kW. Voor een aantrekkelijke prijs ontvang je een warme kachel met een normaal geluid. |
JuliaNext | |
De JuliaNext is een geliefde kachel die inmiddels duizenden huishoudens van stille en betaalbare warmte voorziet. Deze voormalige nummer 1 is bekend omdat de JuliaNext een stille kachel is. De Julia produceert weinig geluid dankzij de voortdurende pellettoevoer en de stille variabele convectie fan . Het vermogen kan modulerend worden aangepast van 2 tot 8 kw, waardoor de Julia geschikt is voor 60m². | |
NextGen | |
De NextGen maakt deel uit van de nieuwste generatie gesloten kachels. Samen met de NextElite en de NextWoody zijn dit de kachels van de toekomst. Deze kachels zijn zeer stil en verwarmen op de laagste positie door middel van natuurlijke convectie. De NextGen kan ook worden uitgevoerd met vernieuwende filtertechnieken. Dankzij de lage uitstoot is het mogelijk om de kachel met filters op een concentrische muurdoorvoer aan te sluiten. De pellet toevoer is uiteraard volledig continu en traploos aan te passen. Gesloten kachels zijn sfeervol, veilig en goedkoop in onderhoud. Daarom is de nieuwe generatie pelletkachel de warmte van de toekomst. |
Stille pelletmotor
Let eerst even op de soort pelletmotor. De ene kachel bevat een start-stopsysteem, terwijl de ander continu draait. Omdat de motor bij het continusysteem blijft draaien, maakt het apparaat minder toeren. Om die reden maakt een pelletkachel met zo’n motor nauwelijks tot geen geluid of ‘lawaai’.
Bij de stille ‘pelletcontinu’ bepaalt de draaisnelheid de dosering van de pellets. Bij de ‘start-stop’ bepaalt de variabele draaitijd van de vijzel dat. De motor start bijvoorbeeld om de zoveel seconden en draait een x-aantal een seconden. Dat vraagt meer toeren en is iets beter hoorbaar, minder stil.
De pellets worden aangevoerd vanuit de tank, naar de brander. De motor drijft de vijzel of het radwiel hiervoor aan. In feite werkt de start-stop als een vertragingskast voor het ‘transport’ van de pellets. Deze pelletaanvoermethode is goedkoper dan de continu draaiende pelletmotor.
- Keuzeproces stilste kachel: kies tussen start-stop en continu
Gezellig geluid
Overigens vinden de meeste mensen die de kachel bezitten dit kachelgeluid juist charmant. Het klinkt zelfs wel gezellig. De kachel staat aan, er hangt heerlijke warmte in de lucht. Ook raak je heel snel gewend aan dit normale geluid. Al helemaal als je bedenkt wat voor geluid er verder is.
Er rijden auto’s door de straat, partners voeren een gesprek of kinderen zijn aan het spelen. De kraan staat aan, er loopt water door de leidingen, de ketel slaat aan. Er wordt gestreamd, gepraat of gezongen. Andere apparaten maken evengoed wat geluid. Dit zijn normale geluiden om je heen.
- Het meevallende kachelgeluid past naadloos tussen andere, normale geluiden in het leven
- Het geluid klinkt naar de warmte, het gemak en de charme van de actieve pellethaard
- Door middel van een continu draaiende pelletmotor is de kachel stiller dan start-stop
Ventilator van mijn pelletkachel maakt geluid
Hoeveel geluid een kachel maakt, verschilt dus – onder andeer afhankelijk van de pelletmotor en bijbehorende pelletaanvoermethode.
Naast de pelletmotor bevat de kachel bijzonder nuttige ventilatoren. Zo zorgt een ventilator voor de afvoer van de warme lucht de kamer in (kamerventilator). Een andere ventilator zorgt voor de afvoer van rookgassen naar buiten (rookgasventilator).
“De ventilator van mijn kachel maakt geluid”, dat klopt. Hoe zit dat?
Pelletkachel met uitschakelbare ventilator
Laten we beginnen met die ventilator die de warme lucht naar binnen blaast, de kamerventilator. Het verplaatsen van lucht is iets dat je kunt horen. Ook het toerental van de motor is hoorbaar. Afhankelijk van de gekozen kachel wordt de ventilator uitgeschakeld in de laagste stand.
Zo’n uitschakelbare ventilator zit (meestal) al standaard in vrij voordelige kachels. Neem nu de NextGen: een compleet uitgeruste pelletkachel met uitschakelbare ventilator. We bieden wat dat betreft een stille kachel met plezier goedkoop aan.
Stille pelletkachel zonder ventilator
Je kunt je afvragen of je nu per se een stille kachel zonder ventilator wenst. Bij een auto vraag je ook niet om het gaspedaal eruit te halen. Die kamerventilator heeft een essentiële functie: de warmte vult beter de ruimte. Dat is immers een voordeel ten opzichte van de houtkachel.
Het klinkt in eerste instantie als een makkelijk advies: gebruik de kachel zonder ventilator. Briljant, je hoort minder geluid! Alleen eigenlijk zeg je haast zoiets als: ik wil niet dat je hoort dat de auto optrekt, sloop het gaspedaal maar. Dus ja, zonder ventilator is een makkelijk advies. Je hebt minder geluid, maar ook iets minder vermogen én iets minder rendement.
- Een uitschakelbare ventilator of een kachel zonder ventilator verliest een beetje vermogen en efficiëntie.
- Kies voor een stilte kachel: kies voor een pelletkachel met een uitschakelbare ventilator die de temperatuur in de ruimte beheerst door middel van natuurlijke convectie en stralingswarmte.
Open of gesloten toestel
De kachel voert de rookgassen af. Een speciale ventilator voorziet in dat proces. De rookgassen gaan naar buiten. Uiteraard dient de ventilator toeren te maken om de ventilator te draaien. Hoeveel geluid een kachel maakt hangt samen met dit toerental. Gelukkig heb je hier weer een keuze.
Zo zijn er technisch gezien twee uitvoeringen van de kachel. Elke uitvoering heeft een ander effect op het toerental en daarmee op stil, stiller, stilst. De ene uitvoering noemen we een ‘open’ toestel, de ander ‘gesloten’. Zorg dat je hier alles van weet, vóórdat je bijvoorbeeld een showroom of iets bezoekt.
- Open toestel: er zijn luchtopeningen in de kachel
- Gesloten toestel: het apparaat is hermetisch afgesloten
We trappen af met het open toestel. Daarbij zijn de branderkamer en de pellettank niet volledig luchtdicht. Dit is voor het normaal functioneren helemaal prima. De ventilator zuigt namelijk zoveel lucht uit de branderkamer dat deze op onderdruk komt. Maar voor het compenseren van de valse lucht maakt de ventilator meer toeren. Daarom maakt de kachel meer geluid bij een open toestel.
Verder heb je een gesloten pelletkachel. De naamgeving verklapt al wat hier gebeurt: de branderkamer en de pellettank zijn wel volledig luchtdicht. Dit is optimaal en ideaal qua geluid. Dankzij het gesloten karakter hoeft de valse lucht niet meer gecompenseerd te worden. Dit maakt de gesloten versie een stuk stiller. Deze stilste variant zal vaak iets minder goedkoop zijn.
Bij een gesloten toestel komt de aanvoerlucht van buiten (mits pelletkachel afvoer concentrische is aangesloten). Het aanzuigen van de lucht via de aanzuigbuis is niet meer hoorbaar in de woonkamer. Een extra pluspunt aan het gesloten toestel is de geschiktheid voor mensen met een stofallergie. De geringe stoffen komen niet in de kamer.
- Stilste uitvoering kiezen: gesloten toestel duurder en stiller dan open toestel
Hoeveel geluid tijdens het uitgaan, storend geluid
Zodra je het apparaat uitzet, begint de afkoelfase. Dan probeert de kachel zo snel mogelijk de temperatuur van de uitlaatgassen te verlagen. De toevoer van de pellets stopt. De kamerventilator en de rookgasventilator gaan in het maximale toerental draaien. Dit kan aardig wat geluid maken.
Soms maakt het zodanig geluid dat mensen het als storend ervaren. Het kan ook zomaar 10 minuten duren. Nu zijn er nieuwe generatie pelletkachel: innovatieve en stille kachels die zelfs dit geluid kunnen reduceren. Een stille pelletkachel heeft in unieke omstandigheden een ‘Silent Stop’-functie. Daardoor wordt het stopproces met minimaal geluid ingezet. De NextGen, de NextElite en de NextWoody zijn voorbeelden van kachels met de ‘Silent Stop’-functie.
- De meeste kachels maken vrij veel geluid tijdens het uitgaan, bij nieuwe generatie pelletkachels valt dat mee
Waar komt het geluid van de pelletkachel vandaan
Samengevat komt het geluid bij de pelletmotor en ventilatoren vandaan en extra tijdens het uitgaan. Vervolgens is er nog zoiets als een automatische schoonmaakcyclus. De kachel heeft een cyclus om de bodem van de brander schoon te blazen. Dit gebeurt om de zoveel tijd, een normaal proces.
In veel gevallen gebeurt dit schoonblazen om de 60 minuten. En dat duurt dan maar zo’n 40 seconden. De kachel lijkt tijdens die seconden feller te zijn. Waarschijnlijk hoor je eventjes een stuk meer geluid. Het display weergeeft tijdelijk ‘STOP FIRE’, je hoeft niks te doen. Zet het apparaat niet uit.
Na de cyclus gaat de kachel gewoon weer verder waar die was: verwarmen. Een eventuele displaymelding als ‘STOP FIRE’ is dan ook geen alarm. Het geeft enkel aan dat de bodem van de brander een reiniging krijgt.
- De uiterst kortstondige schoonmaakcyclus kan geluid maken
Ratelend of tikkend geluid
In extreem uitzonderlijke gevallen veroorzaken gebruikers zelf extra geluiden. Op een bepaald moment begint de kachel te branden, er komt vuur bij. En vanuit het niets hoort de gebruiker een ratelend of tikkend geluid. Wat is nu de oorzaak en de oplossing van zo’n bijkomend geluid?
Bij het overgrote deel van die zeldzame gevallen blijkt een kabel de kamerventilator te raken. Die kamerventilator begint te draaien bij het bereiken van een bepaalde temperatuur. Vandaar hoorde je het nog niet eerder, maar wel vanaf het vuur (FIRE ON). Door het contact met de kabel ratelt het.
Dat contact hoort er niet te zijn. Er gaat in de praktijk wat mis wanneer gebruikers de kachel afhalen en transporteren. Zo ‘gooit’ een enkeling de kachel op de zijkant in de kofferbak. Terwijl de kachel het beste rechtop kan (blijven) staan. Om die reden is online bestellen beter. Dan is het transport goed geregeld.
Alsnog kun je het uiteraard vrij eenvoudig oplossen, als je dit ratelende geluid hoort. Het is een kwestie van het losschroeven van de zijkant. Daarna haal je makkelijk de draad terug. De ventilator is weer vrij en het ratelende of tikkende geluid voorbij. De resterende geluiden zijn normaal, gezellig.
In een enkel geval halen gebruikers boekjes weg, bijvoorbeeld bij de Julia(Next). Net niet iedereen is even handig in het wegpakken van het papierwerk. Incidenteel wordt de bovenplaat opgetild. Onbewust trekt de gebruiker dan een kabel mee. Bij het terugstoppen van de bovenplaat ontstaat lusvorming in de meegetrokken kabel. Zo kan de kabel de kamerventilator raken.
Opnieuw ligt de oplossing bij het verhelpen van de oorzaak. Haal de kabel terug naar de oude positie.
- Naast normale geluiden kan de kachel in zeldzame omstandigheden een ratelend of tikkend geluid hebben: controleer of een kabel een ventilator raakt
Stiller maken en wat is een stille pelletkachel?
Al met al weet je intussen waar je op kunt letten in het kader van het stiller maken. Voor de stilste pelletkachel zijn dit de actiepunten op een rijtje:
- Een continu zachtjes draaiende pelletmotor verkiezen boven een start-stop
- Kachel in een lage (eco)stand zetten, wat de ventilator stiller maakt
- Heel eventueel een duurdere kachel kopen met optie uitschakelbare ventilator
- Als je kachel al oud is, switchen naar een moderne kachel met Silent Stop (MeNext)
- Gesloten toestel is stiller, maar minder goedkoop dan een open toestel
- Kalm blijven bij de mogelijk hoorbare schoonmaakcyclus, die kort duurt
- Kabel terugbrengen naar de oude positie als die een ventilator raakt (uiterst zeldzaam)
Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat meerdere keuzes duidelijk samenhang hebben met het investeringsniveau. De kachel met wat geluid kan interessanter zijn als je kijkt naar de pelletkachel prijzen. Dit hangt af van je budget en behoefte. Neig je echt naar de stilste of is een vrij stille versie ook oké?
Realiseer je dat sommige koelkasten meer lawaai maken en sowieso veel apparaten gewoonlijk geluid meebrengen. Daar komt bij dat het geluid van de kachel geassocieerd wordt met warmte en gezelligheid. Het wordt heerlijk warm in de kamer, in de hele kamer. Dat is een bijzonder fijn idee.
- Goede en vrij stille kachels zijn de MeNext en de Julia. Deze beide kachels beschikken namelijk over die pelletcontinu in plaats van de pulserende motor. De MeNext heeft ook nog eens Silent Stop.
- Wil je nog stiller, dan kun je kijken naar het duurste segment: TopNext, CayennePro en Norma of Elite. Dan zit je in de exclusieve serie van hermetisch afgesloten en stilste kachels (zonder Silent Stop).
We willen daarbij graag de denkfout tackelen dat een kachel stil moet zijn. BlueSolid verkoopt als A-merk en marktleider vele tienduizenden kachels. Drie kwart tot vier vijfde van die kachels vallen in de categorie als de MeNext en Julia: vrij stil met normale en gezellige geluiden.
Oftewel, de meeste mensen verwarmen en genieten met een relatief toegankelijk investeringsniveau. Uiteraard staat het je geheel vrij om voor de duurdere en stilste opties te kiezen. Dat doet nog altijd 25% tot 20% van ons klantenbestand. Het is aan jou, bekijk de kachels.