De gevel wordt niet zwart wanneer je het rookkanaal van een pelletkachel door de gevel laat gaan. Ontdek waarom een muurdoorvoer voor een pelletkachel (juist wel) aan te raden is. Er zijn 7 zaken om rekening mee te houden. 

Checklist rookgasafvoer pelletkachel gevel
Feiten en fabels pelletkachel afvoer buiten
Misverstand rond muurdoorvoer rookkanaal

Rookgasafvoer pelletkachel gevelafvoer

  • De gevel wordt alleen zwart bij slechte installatie, slechte pelletkachels, slechte houtpellets, slechte afstelling en slecht of weinig onderhoud. 
  • De gevel wordt niet zwart bij een goede installatie, goede pelletkachels, goede houtpellets, goede afstelling en goed onderhoud. 

Je kunt dus prima met je rookgasafvoer van de pelletkachel door de gevel (muurdoorvoer).

Muurdoorvoer rookkanaal kan gewoon 

Als je de pelletkachel aanzet, dan start je processen op. 

  • De kwaliteit van die processen bepaalt wat je buitenshuis ziet en ruikt aan houtrook en houtrookgeur. Verder bepaalt het de mate van schadelijke stoffen, zoals fijnstof. 
  • Ook bepaalt de kwaliteit van de processen of de gevel netjes blijft. Je hebt zelf invloed op de factoren die elk proces beïnvloeden. 

Er wordt soms beweerd dat een rookkanaal door de gevel ertoe leidt dat de gevel zwart wordt. Dat is een fabel. Verschillende factoren (keuzes) leiden ertoe dat de gevel schoon blijft of vies wordt.

Kortom: wie beweert dat een muurdoorvoer zwarte gevels veroorzaakt, geeft feitelijk aan niet alle factoren te beheersen. Er zijn 7 relevante factoren. Dit is hoe je de juiste processen in gang zet:

Gevel niet zwart? De 7 factoren samengevat

  • Geschikte pelletkachel
  • Bijbehorende pellets
  • Passende parameters
  • Pelletkachel filter
  • Concentrische afvoermethode 
  • Goed geïnstalleerd
  • Goed onderhouden

geschikte pelletkachel muurdoorvoer

Checklist rookgasafvoer pelletkachel gevel

  • Ga voor een nieuwe generatie pelletkachel van het type dat technisch geschikt is voor een muurdoorvoer. 

Niet elke kachel is technisch geschikt om goed te branden bij een muurdoorvoer. Geen wonder dat zo’n afvoer dan afgeraden wordt. Ga voor een geschikte pelletkachel die voldoet vanwege de nieuwste technieken.  

  • Schaf de juiste houtpellets aan die bij deze pelletkachel horen.

Pellets lijken hetzelfde, maar verschillen in houtsoort, kleur, grootte, dichtheid en productie van as, fijnstof en chloorgas. Daarmee behoren pellets tot de factoren die processen beïnvloeden. Met slechte pellets kies je voor problemen, op de korte termijn of op de lange termijn.

  • Stel de parameters in die bij deze kachel en pellets passen.

Een goed brandproces hangt van verschillende factoren af, waaronder de afstelling. De pelletkachel heeft bepaalde ‘parameters’. Die parameters stem je af op de pellets die bij de kachel horen. Zo ontstaat een gouden driehoek tussen pelletkachel, pellets en parameters. BlueSolid® geeft de parameters aan en die zijn uitvoerig getest. 

  • Zorg dat de nieuwe generatie pelletkachel wordt uitgerust met een katalytisch houtrookfilter. 

Er gaat een misverstand rond dat rookgassen uit de muurdoorvoer een nare geur afgeven. Het gaat opnieuw om een factor en keuze: wel of geen katalytisch houtrookfilter. Met een Pellet-ABC is er 0% sprake van geurhinder, een 100% buurtvriendelijke oplossing. 

  • Kies een afvoermethode die aansluit bij de technische werking van de nieuwe generatie pelletkachel. 

Vroeger was de techniek beperkt en was een muurdoorvoer soms geen goede oplossing. Met de techniek van nu vullen de nieuwe generatie pelletkachels en de muurdoorvoer elkaar perfect aan. Voor dit type pelletkachel kun je het beste een concentrische afvoermethode kiezen. 

  • Houd er rekening mee dat zowel de pelletkachel als de afvoermethode op een goede manier geplaatst moeten zijn.

Je kunt op alle fronten de juiste producten gebruiken, maar zonder juiste installatie schiet je weinig op. Een installateur moet bekend zijn met de toegepaste producten. Schakel een installateur in die weet hoe een nieuwe generatie pelletkachel werkt, inclusief de afvoer. 

  • Pas op dat je het onderhoud niet vergeet, ook tussendoor. 

Je volgt een onderhoudsschema. Je maakt de kachel twee tot vier keer per week schoon. Eén keer per jaar ga je voor een ‘Algemene Pelletkachel Keuring’, een soort APK. De specialist reinigt de kachel en controleert de staat van de onderdelen en afdichtingen. 

gevel zwart niet zwart bij muurdoorvoer rookkanaal pelletkachel door katalysator

Feiten en fabels pelletkachel afvoer buiten

Stel, 40.000 mensen kopen een pelletkachel. Dertig personen negeren één van de factoren. Dan hebben we het over 0,08% van de groep kopers, bijna 0% dus. Dit deel krijgt mogelijk een zwarte gevel. Beelden daarvan worden gedeeld op sociale media en gaan viraal.  

Er ontstaan veel misverstanden door emoties, vooroordelen en gebrek aan kennis van factoren. Het is belangrijk om naar de feiten en cijfers te blijven kijken. Naar data en niet naar gevoelens. Het zaaien van angst voor een muurdoorvoer is ongegrond, niet feitelijk en verre van rationeel.

Iemand kan een ervaring hebben dat de gevel nog nooit zwart is geworden. Een ander kan een ervaring delen dat de gevel juist helemaal zwart werd. De vraag moet altijd zijn: wat is de oorzaak van die uitkomst? Zo zie je hoe belangrijk het is om processen te begrijpen en factoren te kennen.

Misverstand rond muurdoorvoer rookkanaal

Het is een emotioneel misverstand dat de muurdoorvoer de bron van het kwaad is. Stel je hebt een muurdoorvoer voor je rookkanaal en je beheerst één van de factoren niet. Dan kan het zijn dat de kachel slecht brandt en de gevel toch zwart wordt. Is dat dan ‘de schuld’ van de muurdoorvoer?

Mensen kijken soms naar de verkeerde oplossing. Het misverstand is de gedachte dat een dakdoorvoer vast beter zou zijn. “Tja, dan moeten we maar naar boven, door het dak.” Resultaat? De gevel wordt niet zwart, maar de kachel brandt nog steeds slecht.

Door dan maar je kop in het zand te steken (of de doorvoer in het dak), loop je het risico op schoorsteenbrand. Je verstopt je voor de factoren onder het probleem. De kans is groot dat er iets mis is met één van deze factoren. Speel geen verstoppertje en controleer alle factoren.

Uitstekende pelletkachel met muurdoorvoer

Het komt voor dat aanbieders willen profiteren van het creëren van angst voor zwarte gevels.

  • Deze partijen verkopen bijvoorbeeld liever een dakdoorvoer, want dan wordt er meer (afvoer)materiaal verkocht.
  • Of deze partijen hebben geen geschikte soorten kachels voor een muurdoorvoer. Dus dan zijn ineens ‘alle’ pelletkachels ongeschikt voor een muurdoorvoer.

Alsof ineens alle auto’s slecht zijn, wanneer een paar merken steken laten vallen.

Als je achterhaalde auto’s verkoopt, dan mag je sommige steden niet in. Dat is ook logisch, je vervuilt de boel. Het is dan ook logisch dat niet alle pelletkachels door de gevel kunnen.

Nieuwe auto’s met nieuwe technieken en filters, kunnen wel alle steden in. Zo zijn er ook uitstekende pelletkachels die geschikt zijn voor een rookkanaal met muurdoorvoer.