GROTE DRUKTE | BESTEL OP TIJD |  Openingstijden | Pelletkachel 

Uitleg werking airco: hoe werkt een airco ?

Airco’s bestaan uit een binnen- en buitendeel. Het binnendeel is het deel dat binnen aan de muur hangt. Dit deel haalt warme lucht uit de kamer en blaast koele lucht de kamer in. Het buitendeel hangt of staat buiten, bijvoorbeeld aan de gevel of op je dak. Dit deel stoot de verzamelde binnenwarmte af naar de buitenlucht. Hoe gaat dat precies in z’n werk?

Airco, warmtewisselaars en ventilatoren

Het binnendeel en het buitendeel zijn verbonden met een buizenstelsel, de leidingen. Dit leidingwerk is voor de warmtewisseling. Zowel het binnendeel als het buitendeel hebben een warmtewisselaar en ventilatoren. De warmtewisselaar in het binnendeel wordt koud bij het aanzetten van de airco. De ventilator blaast lucht langs deze warmtewisselaar, het wordt koeler in de kamer. In het buitendeel wordt de warmtewisselaar warm en zorgt de ventilator voor afgifte van warme lucht. Dit is de vereenvoudigde versie van het verhaal.

Werking airco: rondpompen koudemiddel

De iets complexere versie gaat over het ‘koudemiddel’ (vloeistof of gas) dat door de warmtewisselaars loopt. Een door stroom aangedreven compressor pompt dit middel rond voor verdamping en condensatie. Op die manier verplaatst het koudemiddel zich door het leidingwerk en verandert de vorm. Dit is een herhalend proces. Vloeistof wordt gas (verdamping) en gas wordt vloeistof (condensatie).

Uitleg processen tijdens de 'rondrit' 

Het afgekoelde koudemiddel bereikt in vloeistofvorm het binnendeel en de verdamper. De kou wordt afgegeven, terwijl intussen warmte wordt aangezogen uit de kamer. De vloeistof verdampt (richting gasvorm) en neemt warmte op, de temperatuur van de damp stijgt. De compressor in het buitendeel perst het gas samen. Onder hoge druk loopt de temperatuur op naar 50 tot 60 graden.

Logischer is er een groot temperatuurverschil met de buitenlucht. Dit verschil is ‘gratis’ energie voor de condensor: door de relatieve ‘kou’ van buiten transformeert het gas langzaam terug naar vloeistof. Als kers op de koelingstaart verlaagt het expansieventiel de druk, waardoor het koudemiddel volledig vloeibaar wordt. Vervolgens bereikt dit afgekoelde middel weer het binnendeel en de verdamper, enzovoort.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze blog over de werking van een airco.