GROTE DRUKTE | BESTEL OP TIJD | Openingstijden | Pelletkachel
Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Mensen zijn vaak benieuwd of een warmtepomp ook zonder vloerverwarming kan. Want ja, verkopers en adviseurs zeggen 'altijd' dat dit niet kan. Maar gelukkig is er wel degelijk een uitzondering, waarbij het dus wél kan.
Kan een warmtepomp ook zonder vloerverwarming?
Een hybride systeem gebruikt de gas-cv-ketel als back-up voor uiterst koude dagen. Bij een huis zonder vloerverwarming komt dat kantelpunt meestal wat eerder, bij koude dagen. Het aantal koude dagen is zo weinig dat een warmtepomp alsnog voordelig is. Bijna driekwart van het stookseizoen zal de warmtepomp het werk blijven doen.
Het overige kwart zou de gas-cv-ketel bij kunnen springen. Wanneer je huis echt héél goed geïsoleerd is, komt het kantelpunt nog later, zelfs zonder vloerverwarming. Oftewel, het kantelmoment wordt beïnvloed door allereerst de isolatiegraad. Ten tweede speelt eventuele vloerverwarming mee. We hebben dat in deze grafiek in beeld gebracht.
Vloerverwarming is een zogenoemd warmteafgiftesysteem. Een warmteafgiftesysteem geeft de ontvangen warmte (aangeleverd vanuit de gas-cv-ketel of warmtepomp) af aan de woning.
Om die reden wijzen verkopers en adviseurs van warmtepompen vaak op de noodzaak van vloerverwarming. Dat systeem heeft immers de 'relatie' met de lagere watertemperatuur van de warmtepomp. Het wordt lekker warm.
Zonder vloerverwarming dreigt het risico dat het niet comfortabel warm wordt in huis. Toch blijkt dit in de praktijk bij testen wereldwijd prima mee te vallen en met een hybride warmtepomp heb je de gas-cv-ketel nog als back-up.
Bij redelijk goed geïsoleerde woningen lukt het een ander systeem ook om het huis comfortabel warm te krijgen. Alleen hoe weet je nu of dit ook echt voor jou geldt? Hier is een eenvoudige test voor, zodat je meer zekerheid hebt.