Er is een alternatief voor je cv-ketel waarmee minder gas verbruiken snel een feit is. Wij delen de 5 snelste opties voor gasloos verwarmen. Zo ga je gedeeltelijk of geheel van het gas af. Bekijk hier ‘hoe dan’ en de kosten.
Nu minder gas met een pelletkachel of warmtepomp: 5 opties
- Een pelletkachel in de woonkamer vormt een relatief lage investering. Maar je bespaart gelijk 80% tot soms wel 90% gaskosten voor verwarmen. Dat is makkelijk en vlot verdiend.
- Je kunt ‘kanalisatie’ toepassen op enkele pelletkachels. Met de kanalen verwarm je dan een tweede of derde ruimte, vanuit dezelfde pelletkachel. Zo ga je structureel richting 90% gasreductie.
- Daarnaast kun je zelfs volledig van het gas af zonder warmtepomp. Een pelletketel neemt optioneel ook het tapwater over (douchen bijvoorbeeld). Zo ga je naar 100% gasloos.
- Wil je een ander soort oplossing? Overweeg een airco voor het verwarmen van een kleine ruimte. Het stroomverbruik gaat wat omhoog, je verwarmt voordelig lokaal in de kleine ruimte.
- Uiteindelijk vormt de warmtepomp een oplossing om van het gas af te gaan. Een volwaardig alternatief voor je cv-ketel. Alleen de investering ligt een stuk hoger dan bij een pelletkachel.
1. Gelijk nu minder gas verbruiken met een pelletkachel
Zoiets als nu minder gas verbruiken willen we allemaal wel. Alleen: hoe dan? Een pelletkachel is dus één van de oplossingen. Dit is een kachel die zelf het hout (houtpellets, soort houtkorrels) doseert. De motor die dit doseert werkt op stroom. Daarom plaats je de pelletkachel in de buurt van een stopcontact. Vervolgens gaat er een afvoer door het dak of door de gevel. Bij de opstart komt er namelijk een beetje rook vrij, die zo weggevoerd wordt.
Een afvoer door de gevel is het makkelijkst. Let op: niet elke gemeente staat dat toe. Vandaar is het op eigen risico. Je buren kunnen klagen over de (geringe) rook. In vergelijking met een ouderwetse houtkachel kun je een moderne pelletkachel wel bijna houtrookrij noemen. Dat komt omdat dit ding brandt op uitmuntend samengestelde (‘schone’) houtpellets. Die houtpellets halen we overigens uit extra aangeplante productiebossen. Houtpellets kopen bij BlueSolid® heeft om die reden een positief effect.
Een pelletkachel plaatsen is in principe zelf te doen. Je moet alleen wel de handleiding volgen. Installatiefouten leiden tot gevaar, terwijl pelletkachels zelf superveilig zijn. Dankzij de kachel gaan de gaskosten voor verwarmen 80% tot 90% omlaag!
2. Grotendeels van het gas af: pelletkachel met kanalisatie
Er zijn zaken waar je op moet letten voordat je een pelletkachel koopt. We noemden al het verschil tussen een afvoer door het dak of door de gevel. Verder bestaat er verschil tussen een bovenafvoer en een achterafvoer. Bij de ene pelletkachel begint de afvoer aan de bovenkant van het apparaat. Bij de andere pelletkachel begint die afvoer erachter. Het gaat hier vooral om een ruimtelijk verschil. Bij een afvoer erachter komt de kachel iets meer naar voren.
Allemaal belangrijk, maar het belangrijkste aandachtspunt volgt nu. Wil je een pelletkachel zonder kanalisatie of een pelletkachel met kanalisatie? Een pelletkachel met kanalisatie vergt een grote investering. Tegelijkertijd heb je een grotere gasreductie: structureel richting die 90%. Dit omdat je met de kanalisatie (kanalen) meerdere kamers verwarmt. Tel uit je winst.
Het wordt tijd om grotendeels van het gas af te gaan. En dat kan uitstekend met kanalisatie.
3. Van het gas af zonder warmtepomp: pelletketel
Pelletkachels zijn financieel gezien reuze interessant. De aanschafwaarde is immers laag in vergelijking met warmtepompen. Daardoor neemt de haalbaarheid toe. Plus het valt qua installatie mee. Maar wie gasloos verwarmen superbelangrijk vindt, wil misschien naar nul op de meter. Dat lukt niet met een pelletkachel, aangezien die het tapwater niet dekt. Een pelletketel heeft de optie om dat op te vangen. Zo ga je toch al naar 100% gasloos.
Vervolgens is het wel de vraag of je elektrisch kookt. Wie op gas kookt, zal nog steeds wat gas verbruiken. Gelukkig is dat aandeel op het totale gasverbruik klein. Een pelletketel is een idealistische oplossing, want de investering valt hoger uit. Vergeleken met pelletkachels valt de investering 200 tot 400% hoger uit. Dit voor het laatste stukje gasreductie. Die verhouding is ook van toepassing op de warmtepomp (300 tot 400%), waar we zo op komen.
4. Deels van het gas af: verwarmen met een airco
Eerst gaan we het hebben over de airco waarmee je deels van het gas af kunt. Huh, een airco is toch bedoeld om te koelen? Nou, zo ben je gewend ‘m te gebruiken. Alleen een airco is in feite een lucht/lucht-warmtepomp. Die kan ook warme lucht blazen. In kleine kamers is die warme lucht meer dan voldoende om de kamer warm te krijgen. Nogal een snelle methode om van het gas af te gaan voor die ruimte!
Airco’s zijn onder andere geschikt voor kantoortjes, kamertjes en vakantiehuisjes. Na het instellen van de verwarmingsmodus duurt het ongeveer 10 minuten om warmte lucht te ontvangen. Daarna wordt het lekker warm, bijzonder voordelig.
5. Alternatief cv-ketel: warmtepomp
De hoogkwalitatieve warmtepomp van BlueSolid vormt een aantrekkelijk alternatief voor je cv-ketel. Opgelet, de investering ligt hier wel 300 tot 400% hoger dan bij een pelletkachel. Ook is je woning mogelijk ongeschikt voor een all-electric warmtepomp. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je woning niet extreem goed geïsoleerd is.
Bij slechts 'redelijk goed' geïsoleerde huizen beleven wij eerder een hybride warmtepomp aan. Eventueel springt de cv-ketel dan bij, als het echt koud wordt. Gelukkig gebeurt dat bijna nooit meer in Nederland. Bekijk ons advies.