We kunnen er niet meer omheen: klimaatverandering, opwarming van de aarde en de stijgende prijs van fossiele brandstoffen. Dit alles heeft een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Deze ontwikkelingen zorgen er tegelijkertijd voor dat duurzaam wonen steeds meer aandacht krijgt.
Maar wat is duurzaam wonen eigenlijk? Simpel gezegd probeer je met duurzaam wonen je vraag naar fossiele hulpbronnen te verminderen.
Soms betekent dit dat je bewust geen producten consumeert die met niet-duurzame methoden zijn gemaakt. In andere gevallen verander je hoe je dingen doet, bijvoorbeeld in en om het huis.
In dit blog geven we je 5 praktische tips om duurzaam te wonen. Je zult zien dat je met kleine aanpassingen en investeringen al aardig wat energie bespaart. Duurzaam wonen is makkelijker dan je denkt.
Tip 1: Installeer zonnepanelen op je dak
We beginnen onze lijst van duurzame tips met de bron die nooit opraakt: zonne-energie. Met zonnepanelen op het dak kun je namelijk flink besparen op je stroomverbruik. Het aantal zonnepanelen stijgt dan ook al jaren – inmiddels hebben we ruim 16 miljoen zonnepanelen in Nederland. En al krijg je er geen overheidssubsidies meer op, er is nog wel een btw-regeling mogelijk.
Tip 2: Bespaar gas met een pelletkachel of warmtepomp
Minder geld uitgeven aan verwarming en nog subsidie krijgen ook? Als je wilt besparen op de gasrekening, dan biedt een pelletkachel of warmtepomp een duurzaam alternatief. Een pelletkachel is een duurzame houtkachel waarin houtpellets (biomassa) worden verbrand. De hete lucht die ontstaat wordt meestal direct de kamer ingeblazen, maar kan via leidingen ook andere vertrekken van warmte voorzien.
Let op! Je ontvangt tot 2020 nog minimaal 500 euro subsidie op een pelletkachel.
Een warmtepomp is een systeem dat warmte onttrekt aan de lucht of aan grondwater. De warmte wordt via leidingen door de woning verplaatst en verwarmt het huis op een efficiënte manier. Sterker nog, een warmtepomp is soms wel 4 keer efficiënter dan de gebruikelijke cv-ketel.
Tip 3: Verminder voedselverspilling
In Nederland wordt jaarlijks een grote hoeveelheid voedsel verspild. De schattingen lopen in de miljarden euro’s. Als consumenten spelen we hierin een grotere rol dan we vaak denken. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks maar liefst 34 kilo aan (goed) eten weg. Hier zijn een paar tips om zelf minder voedsel te verspillen:
-
Koop slim en realistisch
Zorg ervoor dat je niet te veel eten koopt wanneer je boodschappen doet. Daarnaast helpt het om je maaltijden te plannen voor de hele week, zodat je precies weet wat je nodig hebt. -
Bewaar (en eet) kliekjes
Te veel eten gemaakt? Zonde om weg te gooien. Bewaar het in een bakje, stop het in de vriezer en eet het later op. Dat scheelt je tijd én geld. -
Bewaar eten op de juiste plekken
Veel mensen bewaren fruit en groenten in de koelkast, terwijl sommige soorten juist langer goed blijven op kamertemperatuur. Deze lijst geeft je een duidelijk overzicht van wat waar hoort.
Tip 4: Isoleer je huis
Het isoleren van een huis is voor veel mensen de eerste stap naar duurzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor dubbelglas of spouwmuurisolatie. Isolatie levert zowel comfort als besparing op. De opgewekte warmte blijft langer in huis, waardoor je minder hoeft te stoken. Win-win!
Tip 5: Korter douchen
Onze vijfde en laatste tip is misschien een beetje flauw, maar toch echt de moeite waard. Lang en warm douchen is heerlijk, maar vreet veel energie. Wist je dat door een jaar lang slechts 5 minuten te douchen, je ongeveer 50 kilo CO2 bespaart? Voor de vergelijking: dat is evenveel CO2 als een bos ter grootte van een voetbalveld kan omzetten.
Met deze 5 tips kun je op een vrij eenvoudige manier duurzamer wonen. Van het aanschaffen van een pelletkachel tot het bewaren van kliekjes, een kleine aanpassing heeft soms meer impact dan je denkt.